Waarom is een goed vormgegeven website belangrijk?

Stefan Dijkstra

Er wordt wel eens gezegd: “Je krijgt maar één kans om een eerste indruk achter te laten”. In veel gevallen klopt dat. Helemaal in het bedrijfsleven. De eerste indruk die een potentiële klant van uw bedrijf heeft is vaak doorslaggevend bij de keuze of ze een dienst willen afnemen.

Wat is het eerste wat hij of zij ziet van een bedrijf? Vaak is dat de website. In het tijdperk van Google is een bedrijf relatief snel gevonden met een paar zoektermen en paar klikken. Zo ook de concurrenten… En waar baseert een bezoeker dan zijn keuze op?

Navigatie.
Een goede website valt of staat met de navigatie. Dit wil zeggen dat de menu’s duidelijk zijn en dat een bezoeker goed kan vinden wat hij zoekt. Vooral bij heel uitgebreide websites kunnen bezoekers snel afhaken als de navigatie niet optimaal is.

Hiërarchie.
Ook erg belangrijk is de Hiërarchie. Een goede Hiërarchie zorgt voor een betere conversie op een website. Het zorgt voor de bezoeker dat hij op een pagina de belangrijke content sneller leest en vaker op call-to-actions reageert. Zonder goede Hiërarchie kan een pagina met veel informatie heel intimiderend overkomen op een bezoeker waardoor hij of zij snel afhaakt.

Huisstijl consistentie.
De huisstijl van een bedrijf is erg belangrijk, het zorgt voor herkenning. Net als drukwerk is het ook erg belangrijk dat de stijl elementen uit een huisstijl ook overgenomen worden in de vormgeving van een website. Als de website qua vormgeving te veel afwijkt van de rest van de uitingen dan kan dat voor verwarring van de bezoeker zorgen. Door een goed doorgevoerde vormgeving van een huisstijl herkent een bezoeker gelijk het bedrijf wat weer een gevoel van een betrouwbare website oplevert.

Details.
Last but not least, de details. Los van bovenstaande drie punten zijn de kleine details zoals: uitlijning en marge, erg belangrijk voor het visuele voorkomen van een website en dus ook erg belangrijk voor hoe een website op een bezoeker overkomt. En goede uitlijning van objecten zorgt voor een gebalanceerde vormgeving omdat de elementen niet gaan “zweven” op de pagina. Voldoende marges rondom elementen op een pagina zorgen ook voor gebalanceerde vormgeving. Wanneer een pagina heel krap is vormgegeven zal dat de leesbaarheid van de pagina veel minder maken. Een pagina lijkt hierdoor snel heel vol wat ervoor kan zorgen dat bezoekers afhaken.

Natuurlijk speelt het technische aspect een grote rol. Een website moet snel laden, op desktop, tablet en mobiel goed te bekijken zijn en technisch moet hij natuurlijk goed werken. Als we er van uitgaan dat de concurrenten ook al deze punten hebben afgevinkt dan zal deze bezoeker zijn keuze maken door hoe een website er uitziet. Zonder een goede vormgeving zal er een zeer kleine kans zijn dat een potentiële klant deze website kiest om zijn aankoop te doen of om een afspraak te maken.

Een goede grafische vormgeving zorgt ervoor dat u professioneel overkomt en sneller het vertrouwen van een potentiële klant wint. Bezoekers haken minder snel af waardoor de kans op een hogere conversie groter is. Een goed vormgeven website zorgt er ook voor dat informatie sneller wordt gevonden waardoor bezoekers minder geïrriteerd raken en een negatief gevoel over het bedrijf krijgen.

Als de website dus het eerste is wat een potentiële klant van uw bedrijf ziet, dan kunt u beter zorgen dat de indruk die achtergelaten wordt de juiste is!

Heeft u het idee dat uw website/webshop aan verbetering toe is of wilt u een nieuwe website/webshop, maak dan een afspraak met ons.

Terug naar blog
★★★★★
5 5 1
Ik was toe aan vernieuwing van de bestaande webshop die SD Webdesign destijds (ruim 5 jaar geleden) voor ons had verzorgd. zij zorgde ervoor dat de migratie vlekkeloos verliep.. ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben over de service.vandaar dat wij al jaren klant zijn. SD Webdesign.. Dank je wel
★★★★★
5 5 1
Onlangs heeft SD Webdesign een update uitgevoerd van mijn website en ik ben zeer tevreden over de afhandeling. Ze geven goed advies en je wordt goed op de hoogte gehouden wat er gewijzigd is in de webwinkel. Kortom een perfecte combi van goede service en communicatie!